Testzsír százalék

Nem:
Életkor:

Magasság (cm):

Testsúly (kg):


Testzsírszázalék:
Zsírtömeg:
Zsírmentes testtömeg:

TESTZSÍR SZÁZALÉK ÉRTÉKELÉSEFÉRFI
Létfontosságú testzsírmennyiség10-13%2-5%
Versenysportoló14-20%6-13%
Sportoló21-24%14-17%
Átlagos25-31%18-24%
Elhízás32%+25%+

A testzsír százalék kalkulátorról

A szazalek.com-on működő testzsír százalék kalkulátor segítségével egyszerűen határozhatod meg azt, hogy mennyi a testet zsírtartalma.

Mi is az a testzsír százalék?

A testzsír százalék lényegében azt mutatja meg, hogy az adott személy teljes súlyához viszonyítva mekkora a zsír aránya. Ha például egy 100 kilogrammos férfi testzsír százalék értéke 25%, akkor az azt jelenti, hogy teljes testtömegéből 25 kg a zsír, 75 kg pedig a zsírmentes testtömeg. A konkrét érték alapján az is meghatározható, hogy valaki elhízottnak számít-e.

Mit jelentenek a testzsír százalék kalkulátor által számított értékek?

Lényegében a testzsírszázalék segítségével meghatározható, hogy valaki pl. elhízottnak számít-e vagy éppen a normál tartományba sorolható (lásd. még a testzsír százalék kalkulátor mellett látható értékelési táblázatot). A normál tartomány férfiak és nők esetében máshová esik, ez egyszerűen a két nem eltérő felépítéséből adódik. A nők esetében pl. az ideális tartomány 25-31 százalék között mozog, míg a férfiak esetében ez az érték 18-24 százalék.

Elhízásról a testzsír százalék kapcsán akkor beszélhetünk, ha nőknél 32%, míg férfiaknál 25% felett van a testzsír.

Hogyan kerül kiszámításra a testzsír százalék?

A testzsír százalék meghatározása egy nemzetközileg is elfogadott közelítő képlet alapján történik, aminek a BMI a kiindulási alapja. A képlet különbséget test nem, kor alapján, ezen kívül a testmagasságot, illetve testsúlyt is figyelembe veszi.

A testzsír százalék kalkulátor által használt képlet a következő:

testzsír százalék = (1,39*BMI)+(0,16*kor)-(10,34xnem)-9

A képletben a BMI, a BMI-indexet jelöli, ennek számítási módja a következő (BMI-index = testsúly/magasság2). A kor az alany kora években, míg a nem 0 vagy 1 attól függően, hogy a kitöltő férfi, vagy nő.